Αγχώδεις διαταραχές και Νευροανάδραση

Αγχώδεις διαταραχές και Νευροανάδραση

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παίδων και Ενηλίκων, Νευροανάδραση, εξηγεί στο Υγείαonline.gr,  πως η Νευροανάδραση μπορεί να μας βοηθήσει και να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό μας, στην ριζική αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών.

Στις μέρες μας οι λέξεις «άγχος» και «stress» χρησιμοποιούνται σε μεγάλη συχνότητα στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Αναφέρονται συνήθως για να περιγράψουν μια γενικευμένη και πολλές φορές υπερβολική ανησυχία, ένα αίσθημα απειλής ή φόβου, την εμφάνιση έντονων αρνητικών σκέψεων, τη δυσκολία διαχείρισης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, την εμφάνιση σωματικών συμπτωμάτων που δεν μπορούν να εξηγηθούν από κάποια οργανική δυσλειτουργία.

Όταν οι διάφορες εκδηλώσεις του άγχους, νοητικές, συναισθηματικές, συμπεριφορικές  και σωματικές, εμφανίζονται σε αυξημένη συχνότητα και ένταση και τα αποτελέσματά τους δυσκολεύουν το άτομο να ανταποκριθεί επαρκώς στην καθημερινότητα του και να συνεχίσει να είναι λειτουργικό στις σχέσεις του, στην εργασία του και σε όλους σημαντικούς για το ίδιο τομείς δραστηριότητας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την εμφάνιση των αγχωδών διαταραχών.

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι συχνότερα εμφανιζόμενες δυσκολίες στο γενικό πληθυσμό. Συχνότερα συναντάμε τη Διαταραχή Πανικού, τη Γενικευμένη Αγχώδη Δαταραχή, την Αγοραφοβία, την Κοινωνική Φοβία και άλλες Ειδικές Φοβίες. Στις αγχώδεις διαταραχές* επίσης εντάσσονται η Επιλεκτική Βωβότητα, η Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού, η Προκαλούμενη απο Ουσίες/Φάρμακα Αγχώδη Διαταραχή, η Απροσδιόριστη Αγχώδης Διαταραχή και η Αγχώδης Διαταραχή Οφειλόμενη σε άλλη Σωματική Κατάσταση.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω ότι έχω τα συμπτώματα κάποιας αγχώδης διαταραχής;

Όταν πλέον η διαχείριση του άγχους σας είναι μια υπόθεση που ξεφεύγει από τις δυνατότητές σας. Όταν το άγχος και η έντονη υπερδιέγερση κυριαρχούν στην καθημερινότητά σας. Όταν έχετε έντονα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθημα πνιγμονής, ναυτία, αίσθημα ζάλης, φόβος απώλειας ελέγχου. Όταν εγκαταλείπετε διάφορες δραστηριότητες ή όταν αποφεύγετε καταστάσεις εξαιτίας ενός αδιόρατου φόβου, όταν, για παράδειγμα, σταματάτε να πηγαίνετε σε μέρη με πολυκοσμία, όταν αποφεύγετε να μπείτε σε μεταφορικά μέσα, όταν φοβάστε ότι οι άλλοι θα σας σχολιάσουν αρνητικά. Όταν λόγω της συνεχούς εσωτερικής ανησυχίας χάνεται την ποιότητα του ύπνου σας. Όταν όλα τα παραπάνω έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση και τις σκέψεις σας επηρεάζοντας την απόδοσή σας σε βασικούς τομείς της καθημερινότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα βιώσουν τα σωματικά συμπτώματα μιας αγχώδους διαταραχής θα επισκεφτούν αρχικά έναν παθολόγο ή έναν καρδιολόγο γιατί φοβούνται ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά σε σωματικό επίπεδο. Μετά τις διαβεβαιώσεις για την ανυπαρξία κάποιας σωματικής αιτίας, έχει έρθει η ώρα να ψάξετε άλλους τρόπους διερεύνησης και αντιμετώπισης των συμπτωμάτων σας.

Η Νευροανάδραση, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών, με αποτελέσματα που έχουν ισχυρή ερευνητική τεκμηρίωση. Ο εγκέφαλος ενός ατόμου που εκπαιδεύεται με τη Νευροανάδραση μαθαίνει ενεργητικά να ελέγχει και σταδιακά να μειώνει την υπερδιέγερσή του, δηλαδή το άγχος. Η Νευροανάδραση είναι ένας από τους ασφαλέστερους και μονιμότερους τρόπους αντιμετώπισης των αγχωδών διαταραχών. Αρχικά χρησιμοποιώντας νευροψυχολογικά εργαλεία, όπως το εγκεφαλογράφημα και τα προκλητά δυναμικά, μπορούμε να αποκτήσουμε μια χαρτογράφηση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου και να προσδιορίσουμε ποιες περιοχές παράγουν δυσλειτουργικά μοτίβα ηλεκτρικής δραστηριότητας που αποκλίνουν από το αναμενόμενο. Έπειτα πάλι με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλόγραφων, εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο να αποκαταστήσει και να διατηρήσει τη σωστή λειτουργία των περιοχών που σχετίζονται με το άγχος. Η βασική έννοια εδώ είναι η εξάσκηση.

Το κεντρικό νευρικό σύστημα εξασκείται κατά τη διάρκεια των συνεδριών με τέτοιο τρόπο ώστε μαθαίνει να αυτορρυθμίζεται και σταδιακά αυτοματοποιεί, γενικεύει και μονιμοποιεί αυτό το αποτέλεσμα.

Οι συνέπειες; Μετά από τον ανάλογο αριθμό συνεδριών, το άτομο απολαμβάνει λειτουργικότητα, αποδοτικότητα, ηρεμία και καλή διάθεση.

ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε – Νευροανάδραση
Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παίδων Ενηλίκων

www.kepsype-nevroanadrasi.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

Πηγή Άρθρου: ΥγείαOnline

*διόρθωση άρθρου, μεταγενέστερα, σύμφωνα με το DSM-V