Cognitive Behavioral Psychotherapy
Γνωσιακή & Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBP)
Θεραπευτής και θεραπευόμενος έχουν ίσο και ενεργητικό ρόλο. Μαζί αποφασίζουν για τους στόχους, τη διάρκεια, τις ασκήσεις, τη συχνότητα της θεραπείας η οποία, κυρίως, εστιάζει στο «εδώ και τώρα» και ξεκινά ερευνώντας εκλητικούς παράγοντες που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση. Τα τωρινά προβλήματα, πολλές φορές, σχετίζονται με το παρελθόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, γίνεται αναφορά σε παρελθοντικές καταστάσεις και γεγονότα για να βρεθούν οι συνδέσεις και να νοηματοδοτηθεί η δυσλειτουργική συμπεριφορά.
Ο σκοπός της θεραπείας είναι να μπορέσει ο θεραπευόμενος να μεταβάλλει τα σχήματα των αρνητικών σκέψεων που δυσκολεύουν τις δραστηριότητές του και να τα αντικαταστήσει με νέες θετικότερες και ρεαλιστικότερες σκέψεις. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από την αναγνώριση βαθιών πεποιθήσεων, που συμβαίνει στην πορεία της θεραπείας.
Η βασική αρχή της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας είναι ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς μας και επηρεάζουν τα σωματικά μας συμπτώματα. Για παράδειγμα, αν ένας άνθρωπος που θέλει να ταξιδέψει σκέπτεται ότι τα αεροπλάνα είναι ένα επικίνδυνο μέσο μεταφοράς διότι αεροπορικά ατυχήματα συμβαίνουν, συνήθως χωρίς επιζώντες, τότε αγχώνεται- φοβάται, έχει ίσως ταχυκαρδίες ή τάσεις για έμετο (κατά τη διάρκεια των σκέψεων) και είναι πολύ πιθανόν να αποφύγει να κάνει το αεροπορικό του ταξίδι. Αυτό που παραβλέπει, όμως, είναι ότι τα δυστυχήματα αυτά συμβαίνουν, στατιστικά, σπάνια και το αεροπλάνο θεωρείται το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς.
Οι άνθρωποι συχνά βιώνουν τέτοιες καταστάσεις που ενδέχεται να ενδυναμώσουν τις δυσλειτουργικές τους σκέψεις. Αυτές οι λανθασμένες πεποιθήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη συμπεριφορά του ατόμου και κατά συνέπεια να απορυθμίσουν τις οικογενειακές, φιλικές, κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις. Για παράδειγμα, ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να βιώνει αρνητικές σκέψεις για την εμφάνισή του. Μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις ή να μην εκμεταλλεύεται επαγγελματικές ευκαιρίες με αποτέλεσμα να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του και να βιώνει αρνητικά συναισθήματα.
Ο σκοπός της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας είναι να εκπαιδεύσει τον θεραπευόμενο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να σκεφτεί ότι, παρόλο που δεν μπορεί να ελέγξει απόλυτα κάθε συμβάν, υπάρχουν υγιείς τρόποι αντίληψης, ερμηνείας και αντιμετώπισης του περιβάλλοντος.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια σταδιακή, βραχυχρόνια διαδικασία που οδηγεί τον θεραπευόμενο να αλλάξει γνωστικά και συμπεριφοριστικά με παρατηρήσιμα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε μια ευρεία γκάμα διαταραχών όπως είναι οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές της διάθεσης, οι εξαρτήσεις ή οι διαταραχές της προσαρμογής. Είναι επίσης κατάλληλη για άτομα που αναζητούν μια βραχύχρονη θεραπευτική προσέγγιση που δεν σχετίζεται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Σκοπός της συγκεκριμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι ο θεραπευόμενος να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του. Να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά που έχει μάθει τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον για την πρόληψη παρόμοιων καταστάσεων αλλά και την ανάλογη αντιμετώπισή τους.
Στο Κέντρο μας εφαρμόζεται το Tρίτο Kύμα (Third Wave) Γνωσιακής και Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. Αυτό σημαίνει πως πέρα από τις κλασσικές τεχνικές της μεθόδου χρησιμοποιούνται, συνδυαστικά και κατά περίπτωση, και τεχνικές από άλλες Ψυχοθεραπευτικές μεθόδους όπως αυτές των Gestalt, Mindfulness, Σχημάτων.