Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη;

Πως μπορώ να αντιμετωπίσω την κατάθλιψη;

Το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παίδων και Ενηλίκων, Νευροανάδραση, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, γιατί είναι σημαντικό να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση για την κατάθλιψη και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την μέθοδο της Νευροανάδρασης.

Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο “κατάθλιψη” για να περιγράψουμε συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας ακόμα και άβολες συναισθηματικές καταστάσεις που οφείλονται σε έντονο άγχος και πιθανόν έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Με απλά λόγια, για να διαγνωστεί ένα άτομο με αυτό που κοινώς αποκαλούμε “κατάθλιψη” θα πρέπει να εμφανίζει καταθλιπτική διάθεση και απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης από τις καθημερινές του δραστηριότητες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων (επεισόδιο).  Παράλληλα θα πρέπει να εμφανίζει και έναν συνδυασμό από τα ακόλουθα συμπτώματα: σημαντική μείωση ή αύξηση του βάρους του, διαταραχές στον ύπνο του, ψυχοκινητική επιβράδυνση ή υπερδραστηριότητα, κόπωση και μειωμένη ενέργεια, αισθήματα αναξιότητας, τύψεις, δυσκολίες στη σκέψη, τη συγκέντρωση και στη λήψη αποφάσεων και πιθανές επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου.

Τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική του ζωή. Η διαφορά στα καταθλιπτικά επεισόδια με την καταθλιπτική διαταραχή, έγκειται στην χρονιότητα των συμπτωμάτων, αλλά και στον αριθμό των επεισοδίων μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην “κατάθλιψη”, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη σωστή θεραπεία της και στη μείωση πιθανών υποτροπών.

Τα αίτια της κατάθλιψης είναι βιολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά. Πολλές μελέτες αποδίδουν την εμφάνιση της κατάθλιψης στα μειωμένα επίπεδα των μονοαμινών -οι νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, νορεπινεφρίνη και ντομαμίνη- αλλά και στο συναπτικό χάσμα μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων. Μελέτες που χρησιμοποιούν το ποσοτικό ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για να καταγράψουν τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου καταλήγουν ότι στο συντριπτικό ποσοστό των ασθενών με κατάθλιψη παρατηρείται ασυμμετρία της συχνότητας alpha ανάμεσα στο αριστερό και στο δεξί ημισφαίριο και υψηλή δραστηριότητα της συγκεκριμένης συχνότητας στον μετωπιαίο φλοιό.

Παραδοσιακά, οι θεραπείες που προτείνονται για την αντιμετώπιση των διαταραχών διάθεσης είναι η φαρμακοθεραπεία και η ψυχοθεραπεία. Με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, σήμερα έχει προστεθεί άλλη μια μέθοδος στα όπλα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων διαταραχών. Η Νευροανάδραση είναι η μέθοδος που κατεξοχήν μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλο να ρυθμίσει την ηλεκτρική και κατά συνέπεια τη χημική του ισορροπία.

altΜπορεί επομένως με μη επεμβατικό αλλά ταυτόχρονα με αποτελεσματικό τρόπο να αποκαταστήσει τόσο τις  οποιοσδήποτε ηλεκτρικές ασυμμετρίες όσο  και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των  νευροδιαβιβαστών. Ταυτόχρονα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα συνοδά δυσλειτουργικά  συμπτώματα όπως το έντονο στρες, οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και στην οριοθέτηση της σκέψης και του  συναισθήματος.

Το αρχικό βήμα είναι η καταγραφή με σύγχρονες μεθόδους, όπως τα προκλητά δυναμικά, των εγκεφαλικών περιοχών που παράγουν τα δυσλειτουργικά μοτίβα ηλεκτρικής δραστηριότητας που αποκλίνουν από το αναμενόμενο. Έπειτα, με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογράφων εκπαίδευσης, ο εγκέφαλος μαθαίνει να τροποποιεί και να διατηρεί τη σωστή λειτουργία των περιοχών εκείνων που σχετίζονται με την εμφάνιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Μέσω της ενεργητικής αυτής εξάσκησης ο εγκέφαλος αποκαθιστά τη λειτουργικότητά του και το πιο σημαντικό γενικεύει, αυτοματοποιεί και μονιμοποιεί τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης. ΚΕ.Ψ.Υ.Π.Ε – Νευροανάδραση

Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Παίδων Ενηλίκων
www.kepsype-nevroanadrasi.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline